Welke rechtsvorm kies je als ZZP-er?

Welke rechtsvorm kies je als ZZP-er?

Bij het starten van een onderneming komt veel kijken. Je zult bijvoorbeeld een rechtsvorm moeten kiezen. Dit is de manier waarop een bedrijf is vormgegeven. Zo bestaan er eenmanszaken, maar ook vennootschappen en B.V.’s. Wat zijn de verschillen tussen deze rechtsvormen en welke voor- en nadelen brengen ze met zich mee?

Met en zonder rechtspersoonlijkheid

Er bestaan twee vormen van rechtsvormen, namelijk met en zonder rechtspersoonlijkheid. Zonder rechtspersoonlijkheid betekent dat je met je privévermogen verantwoordelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Dit geldt ook voor je echtgenoot of echtgenote wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Een eenmanszaak is een voorbeeld van een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Het voordeel van deze bedrijfsvorm is dat je er relatief weinig geld aan kwijt bent. Zo is het niet nodig om je jaarrekening door een accountant te laten controleren en mag je zelf de belastingaangifte doen. Je hebt de touwtjes in eigen handen. Bovendien is het inkomen uit de eenmanszaak alleen voor jou, aangezien je geen personeel hebt. Aan de andere kant draagt je zelf de financiële verantwoordelijkheid voor je zaak. Je werkt met niemand samen, dus bent ook de enige die mogelijke financiële verliezen opvangt. Deze afweging is belangrijk, en een accountant kan je helpen deze te maken.

V.O.F

Een eenmanszaak kan tijdens de BTW-aangifte gebruik maken van een aantal ondernemersvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je aan een aantal belastingregels te voldoen. Zo moet de onderneming in Nederland gevestigd zijn of producten/diensten leveren in Nederland. Dit geldt eveneens voor het vennootschap onder firma, een andere rechtsvorm. Dit is een eenmanszaak met meerdere eigenaren. Je kunt een V.O.F heel eenvoudig inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wel is het bij een dergelijke samenwerking handig om een akte te laten opstellen door een notaris. Daarin leg je belangrijke afspraken zoals taken en bevoegdheden vast.

Financieel verantwoordelijk

Omdat je in een V.O.F samenwerkt deel je de verantwoordelijkheid, ook op financieel gebied. Aan de andere kant draai je ook samen op voor mogelijke schulden. Je blijft persoonlijk aansprakelijk, ook wanneer je partner de schulden heeft gemaakt. Is het vermogen van de zaak niet voldoende om de schuld af te betalen? Dan kan de schuldeiser eventueel aanspraak maken op je privé vermogen.

Besloten vennootschap

Tenslotte hebben we de B.V. als rechtsvorm. Het functioneert anders dan eenmanszaak of een V.O.F. ‘B.V’ is de afkorting van ‘besloten vennootschap’ en heeft betrekking op de personen die de onderneming in handen hebben. Dit zijn de zogeheten ‘aandeelhouders’.  Het maatschappelijk kapitaal van een B.V. is namelijk in aandelen verdeeld. Dit houdt in dat de aandeelhouders het geld dat de aandelen vertegenwoordigen moeten betalen aan de B.V. Het is verstandig om duidelijke afspraken te maken wanneer met andere personen een B.V. opricht. Zo heb je een notariële akte met statuten nodig waarin alle taken en verantwoordelijkheden van de leden staan opgesteld. Zo is ieder lid verplicht om minstens 1 eurocent in het vennootschap te storten. Voor het opstellen van de statuten kun je terecht bij de notaris. Besef dat je bij een vorm van samenwerking, zoals een B.V, soms water bij de wijn moet doen. Er kan niet altijd aan je wensen worden voldaan, maar aan de andere kant draagt je wel samen de verantwoordelijkheid voor je bedrijf.